Президентът Румен Радев бе на аудиенция при папа Франциск по повод Деня на

...
Президентът Румен Радев бе на аудиенция при папа Франциск по повод Деня на
Коментари Харесай

Папа Франциск: Здраве, мир и благоденствие на България и българския народ

Президентът Румен Радев бе на визита при папа Франциск по мотив Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май, Светият отец пожела здраве, мир и благополучие на България и българския народ.

Държавният глава се срещна с главата на Римокатолическата черква, дружно с водената от него делегация, в която има представители на Българската православна черква, на Католическата черква в България, общественици, дейци на културата и музикалното изкуство. В рамките на визитата си във Ватикана българският президент организира среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, оповестяват от Президентството.



„ Нека вашите младежи бъдат по-силно „ вкоренени “ в България и дано знанията, които получават, да бъдат ориентирани към бъдещето, тъй че народът ви да съумява “. Това обръщение е отправил папа Франциск по време на диалога си с президента Румен Радев. Държавният глава уточни, че 

папа Франциск е поискал и в България да се раждат повече деца и те да получават почтено обучение,

обвързано с образование, с цел да порастват с почитание и познаване на българската история, литература, език и просвета.



„ Най-добрата приемственост в традициите и националния дух е сред поколенията и затова папа Франциск ни пожела да пазим жива и да укрепваме връзката сред поколенията “, подчерта Румен Радев. Според Светия отец е

належащо да се грижим повече за възрастните хора, тъй като те заслужават почитание.

Във връзка с това папа Франциск е подарил на президента литография, показваща точно връзката сред поколенията, на която е изобразен младеж, подаващ ръка на по-възрастен, с цел да му помогне да се изправи.



Най-голямото предизвикателство пред човечеството през днешния ден е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди почтени хора, акцентира президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. „ Това изисква осъзнаване, доста разсъдък и напъните на цялата интернационална общественост, да се търсят пътища към мира, учредени на интернационалното право “, уточни президентът и добави, че това е била обща позиция по време на аудиенцията. „ Време е за разсъдък и дипломация, тъй като видяхме, че единствено с стопански и военни средства не може да бъде реализиран мир “, добави президентът.



Държавният глава подари на Светия отец оригинална икона на светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Иконата е дело на зографи от Софийската иконописна школа и е рисувана с естествени бои, оцветени с естествени багрила. В творбата свети Кирил държи свитък с българската писменост, а свети Методий – книга, написана с български букви – „ В началото бе Словото “.



След аудиенцията при папа Франциск президентът Румен Радев посети базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Държавният глава участва на Божествена света

литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

По-късно президентът ще посети и базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост. В Рим Румен Радев ще отдаде респект пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По време на визитата си във Ватикана и Италианската република Българският държавен глава е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева, оповестяват от пресцентъра на президентството на България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР